Μείωση Άγχους μέσω Ενσυνειδητότητας /
Mindfulness
Βελτίωση Σωματικών Καταστάσεων
Χρόνιος πόνος - Πονοκέφαλοι - Χρόνια κόπωση
Βελτίωση Ψυχολογικών Καταστάσεων
Βελτίωση Ψυχολογικών Καταστάσεων
Στρες και άγχος - Κατάθλιψη - Δυσκολία συγκέντρωσης
Βελτίωση Σωματικών Καταστάσεων
Διαταραχές ύπνου - Χρόνιες σωματικές ασθένειες - Εντερικές διαταραχές
Εξίσου βοηθητική και αποτελεσματική έχει φανεί και η προληπτική χρήση του προγράμματος, όπου μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για να βελτιώσει τη γενικότερη ποιότητα ζωής του, διευρύνοντας τη προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξή του.
Απόσπασμα από ντοκυμαντέρ για το Mindfulness
Με το να προσανατολίσουμε συνειδητά τη ζωή μας στο λεγόμενο ‘εδώ και τώρα’, βιώνουμε τη χαρά του συντονισμού που μας προσφέρει η ζωή εκείνη τη μοναδική στιγμή. Η ενσυνειδητότητα είναι μια φυσική ικανότητα που όλοι έχουμε μέσα μας και είναι προσβάσιμη σε όλους. Ωστόσο, ξεχνιέται πολύ εύκολα, ειδικά όταν είμαστε πολυάσχολοι στη καθημερινότητά μας κι έτσι συχνά αποσυνδεόμαστε μπαίνοντας στον ‘αυτόματο πιλότο’, χάνοντας έτσι τη σύνδεση με το ‘εδώ και τώρα’. Όταν αναβάλλουμε την όποια χαρά μας, περιμένοντας να τη ζήσουμε σε μια ιδανική συνθήκη στο μέλλον, ή συναντούμε αυτή τη χαρά αναπολώντας μια όμορφη στιγμή που πέρασε στο παρελθόν, είναι άλλος ένας τρόπος να χάνουμε αυτό το συντονισμό. Η ενσυνειδητότητα δεν αφορά του να βρίσκουμε ηρεμία μακριά από τις σκέψεις, τις επίπονες εμπειρίες και τα προβλήματα, αλλά αφορά το να μαθαίνουμε να βρίσκουμε το τρόπο να υπάρχουμε σε ηρεμία με αυτά. Η καλλιέργειά της μας βοηθά να αναλάβουμε την ευθύνη να συμμετέχουμε πιο ενεργά και να είμαστε πραγματικά ‘εκεί’ στις όμορφες στιγμές της ζωής μας. Ταυτόχρονα, είναι ένας τρόπος να παίρνουμε την ευθύνη δουλεύοντας συστηματικά και συναντώντας ακόμα καί τις δύσκολες στιγμές: το δικό μας στρες, τον ψυχικό και σωματικό πόνο ή οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις ή απαιτήσεις προκύπτουν στη καθημερινή μας ζωή. Όλα αυτά σε μια ατμόσφαιρα φιλικής περιέργειας, κατανόησης και συμπόνοιας προς τον εαυτό και τους άλλους αντίστοιχα, απέναντι σε ό,τι συμβαίνει, τη στιγμή που συμβαίνει.
Στόχος, είναι να μάθουμε μέσα από τις πρακτικές mindfulness να είμαστε συντονισμένοι όσο γίνεται αυτό με τις στιγμές της ζωής μας:
Να μπορούμε να αποσυνδεόμαστε δηλαδή από τον αυτόματο πιλότο που συχνά μπαίνουμε λόγω των πολλών ερεθισμάτων, και να επαναφέρουμε τη προσοχή μας στο κάθε εδώ και τώρα, με ευγένεια, καλοσύνη και δίχως κριτική διάθεση. Αναπτύσσουμε έτσι την ενεργή σύνδεσή μας μέσα από τη συνειδητή παρατήρηση, και έτσι μαθαίνουμε να μειώνουμε τη ροή των ατελείωτων ερεθισμάτων, που καλούμαστε να ανταποκριθούμε μέσα στην ημέρα.
Αυτή η διαδικασία, οδηγεί τελικά στην αποφόρτιση, με αποτέλεσμα να μπορούμε να σκεφτούμε πιο καθαρά για τις όποιες επιλογές μας, συναντώντας έτσι ίσως από ακόμη πιο κοντά την εσωτερική φωνή, αλλά και τη σοφία του οργανισμού μας, και οδηγώντας μας πιο κοντά στο τρόπο που θέλουμε να υπάρχουμε γενικά στη ζωή μας. Αυτή η εσωτερική γνώση και η εσωτερική σοφία που μαθαίνουμε να συναντάμε, είναι κάτι που βρίσκεται ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ και μπορεί να καλλιεργηθεί ώστε να τη βιώνουμε πιο συχνά, μέσα από την εξοικείωση και χρήση των πρακτικών Ενσυνειδητότητας.
Αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι βάζοντας τακτικά την ενσυνειδητότητα στη ζωή μας και εστιάζοντας ξανά και ξανά στο εδώ και τώρα, δημιουργούμε νευρωνικά μονοπάτια στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ακόμη και ευεργετικές αλλαγές στην ίδια του τη λειτουργία του.
Η πρόθεση του προγράμματος αυτού είναι να υποστηρίξει τη συνεχή καθημερινή πρακτική με τις επίσημες και ανεπίσημες μορφές της.
Στοπ: Παίρνουμε μια ανάσα ,
κοιτάμε γύρω μας, παρατηρούμε την αναπνοή και τις αισθήσεις μας αυτή τη στιγμή για ένα λεπτό………………………………………………………………………………………
Συνεχίζουμε αυτό που κάναμε πριν ακριβώς σταματήσουμε.
Η συχνή σύνδεση στις παραπάνω δυναμικές έχει φανεί πως επαναφέρει την ισορροπία στο σώμα και στη ψυχή, και ίσως μόλις πήρατε μια μικρή γεύση ενός λεπτού του τι μπορεί να είναι ενσυνειδητότητα.
Από το 1979, πάνω από 25.000 άνθρωποι έχουν ολοκληρώσει αυτή την επιστημονικά τεκμηριωμένη βιωματική εκπαίδευση. Περισσότερες από 3 δεκαετίες ιατρικής και ψυχολογικής επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιείται σε κέντρα ανά τον κόσμο, έχει καταγραφεί ότι η εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα και το MBSR επιδρούν ιδιαίτερα διευκολυντικά στη ζωή των ανθρώπων που συμμετείχαν.
Οι συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν τον κύκλο MBSR των 8 εβδομάδων, μπορούν επομένως να δουν βελτίωση στην γενικότερη ικανότητά τους να χαλαρώνουν, να συγκεντρώνονται, να ζουν το εδώ και τώρα, να βρίσκουν ισορροπία και σταθερότητα και να βρίσκουν πρόσβαση σε εσωτερικές πηγές της προσωπικής τους δύναμης και σοφίας.
Κάντε click στον παρακάτω σύνδεσμο και ακούστε έναν 5 λεπτο ηχογραφούμενο διαλογισμό Audio
Βιβλιογραφία
Brown, K. & Ryan, R. (2003). The benefits of being present: Mindfulness and its role in psychological well-being. Journal of Personality and Social Psychology, 84(4), pp.822-848.
Davidson, R., Kabat-Zinn, J., Schumacher, J., Rosenkranz, M., Muller, D., Santorelli, S., Urbanowski, F., Harrington, A., Bonus, K. & Sheridan, J. (2003). Alterations in Brain and Immune Function Produced by Mindfulness Meditation. Psychosomatic Medicine, 65(4), pp.564-570.
Ηοlzel, B. K., Lazar, S. W., Gard, T., Schuman-Olivier, Z., Vago, D. R. & Ott, U. (2011). How does mindfulness meditation work? Proposing mechanisms of action from a conceptual and neural perspective.. Perspectives on Psychological Science, 6(6), 537-559.
Kabat-Zinn, J. (2003). Mindfulness-Based Interventions in Context: Past, Present, and Future. Clinical Psychology: Science and Practice, 10(2), pp.144-156.
Kabat-Zinn, J., Massion, A., Kristeller, J., Peterson, L., Fletcher, K., Pbert, L., Lenderking, W. & Santorelli, S. (1992). Effectiveness of a meditation[1]based stress reduction program in the treatment of anxiety disorders. American Journal of Psychiatry, 149(7), pp.936-943.
Lazar, S. W., Kerr, K. E., Wasserman, R. H., Gray, J. R., Greve, D. N., Treadway, M. T., McGarvey, M., Quinn, B. T., Dusek, J. A., Benson, H., Rauch, S. L., Moore, C. I. & Fischl, B. (2005). Meditation experience is associated with increased cortical thickness. Neuroreport 28, 1893-1897.
Shapiro, S., Carlson, L., Astin, J. and Freedman, B. (2006). Mechanisms of mindfulness. Journal of Clinical Psychology, 62(3), pp.373-386.
Shapiro, S. L., Carlson, L. E. (2009). The art and science of mindfulness: Integrating mindfulness into psychology and the helping professions. Washington DC: American Psychological Association.
Shapiro, S. L., Carlson, L. E., Astin, J. A. & Freedman, B. (2006). Mechanisms of mindfulness. Journal of Clinical Psychology, 62, (3), 373-386.
Teasdale, J., Moore, R., Hayhurst, H., Pope, M., Williams, S. and Segal, Z. (2002). Metacognitive awareness and prevention of relapse in depression: Empirical evidence. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 70(2), pp.275-287.
Είπαν για εμάς
Αντώνης Τ. 21/6/2024
Αναστασία Ε. 18/06/2024
Από το πρόγραμμα Μείωσης Άγχους μέσω Ενσυνειδητότητας έμαθα πως κανένα συναίσθημα ή σκέψη δεν πρέπει να επικρίνεται και να αποφεύγεται, και κατάλαβα πως η συγκεκριμένη συνειδητοποίηση είναι στην πραγματικότητα η αρχή στο να μάθει κανείς να κατανοεί και στην συνέχεια να αποδέχεται όχι απλά μόνο αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.
- Μπόρεσα να δω τις αντιστάσεις και τις άμυνές μου απέναντι σε μια πιο βαθιά αυτοπαρατήρηση και αυτοεξερεύνηση, να καταφέρω να τις αποδεχτώ και να τις εξετάσω παράλληλα και εν τέλει να κάνω κάποια βήματα ώστε να τις ξεπεράσω και να επιτύχω τους στόχους μου μέσα από την όλη διαδικασία του προγράμματος.
- Προπαντών έμαθα να αποδέχομαι τον ίδιο μου τον εαυτό, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις άμυνες/αντιστάσεις μου, όποια και αν είναι αυτά, ως μέρος του εαυτού μου.
- Aισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη και χαρά που είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω και να προσπαθήσω να έρθω ακόμα πιο κοντά στον εαυτό μου. Γνώρισα φανταστικούς ανθρώπους και εκτίμησα υπέρτατα την επικοινωνία μας και την κοινή προσπάθεια καθόλη την διάρκεια.
Τι είναι το MBSR διαδικτυακό online πρόγραμμα των 8 εβδομάδων;
Η διαδικτυακή βιωματική online εκδοχή του προγράμματος ενσυνειδητότητας για τη Μείωση του Άγχους (Mindfulness Based Stress Reduction-MBSR), πραγματοποιείται πέρα από τα συνήθη όρια της απόστασης και του χρόνου. Ολόκληρη η σειρά συναντήσεων προσφέρεται μέσα από τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, και παρόλο που δεν γίνεται δια ζώσης, υπάρχουν άμεσες αλληλεπιδράσεις με τη δασκάλα και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του προγράμματος μέσα από την οθόνη του υπολογιστή και τη διαδικτυακή μας κάμερα
Σε ποιους απευθύνεται;
Περιγραφή Προγράμματος Μείωσης Άγχους των 8 εβδομάδων (MBSR)
Η πρώτη συνάντηση του MBSR προγράμματος είναι η Αναγνωριστική συνάντησn που πραγματοποιείται πριν την εκκίνηση του κύκλου των συναντήσεων των 8 εβδομάδων. Αυτές οι συναντήσεις είναι απαραίτητες να παρακολουθούνται από όλους τους συμμετέχοντες πριν την έναρξη του κύκλου. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα έχετε την ευκαιρία:
Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος